dimecres, 7 de maig del 2014

Al voltant dels murals...

Incitació a la violència


Parlant amb un company de l’Associació de Veïns, i amb un altre home, aquest darrer ens va deixar palés el profund malestar que ha causat en la cúpula de la Polícia Nacional d’Ontinyent algun –o alguns– dels murals que recentment s'han pintat al poble. En concret, almenys, en citava un: el realitzat al carrer de Santa Teresa, on s'hi veu una guillotina i dos joves llançant pedres amb tiradors.

Açò, segons el contertuli, és per a la policia incitació a la violència i l’Ajuntament hauria comés una falta, no sé si lleu o greu.

D’acord. És incitació a la violència. Però no ho és, també, el que fan els bancs, simplement cobrar comissions per tot, i si reclames t’ho tornen, i si no, ho perds? No són incitació a la violència certes declaracions de polítics, fonamentalment del PP, quan parlen de les retallades o la guerra civil, per posar dos exemples recurrents? No és incitació a la violència que des del món de l’Església es diga que abans els homes 'només' pegaven a les dones, o l’abús de menors, tan estés entre els eclesiàstics? No és incitació a la violència voler imposar a les dones –i als homes– una llei de l’avortament del segle XV? No són violència les retallades en matèria laboral? No són incitació a la violència les retallades en sanitat, que ja han costat alguna mort? No és incitació a la violència eliminar unitats escolars en la nostra llengua? No són incitació a la violència els desnonaments, en els quals col·labora la polícia? No són incitació a la violència certes sentències dels jutges? No són incitació a la violència algunes informacions de premsa del govern espanyol amb què pretèn intoxicar la ciutadania? No és incitar a la violència tindre aprovada una ajuda a la dependència i no percebre res? No són violència els nivells d’atur, especialment en la gent jove?

Podríem estar hores i hores posant més exemples tots, també, d'incitació a la violència. Però ja sabem per què hi ha polícia: perquè hi haja seguretat. I la manca de tranquil·litat solament l’aportem nosaltres, els qui no som ningú. I no cap banquer, jutge, polític, rector, militar o home de negocis. Per això, la polícia, quan pega, sempre ho fa als qui no som ningú, i mai, però mai, als prohoms de la nostra societat i que són els veritables causants dels mals que patim i els majors instigadors de la incitació a la violència.

Una altra cosa és què pense dels murals pintats, o si m’agraden. No els he vists tots. Dels que he contemplat, solament me n’ha agradat un, el d'Ovidi Montllor. La resta són perquè els autors, i l’Ajuntament, s’ho facen mirar, encara que n'hi haja alguns amb un trasfons social excel·lent. O és que encara volen fer el poble més gris del que ja ho és?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada