dimarts, 25 de gener del 2011

Fe-liç-ment des-bor-dats

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "VIVENCIAS DE LA GUERRA Y DE LA REPRESIÓN"
La presentació del llibre Vivencias de la guerra y de la represión, de Rafael Reig Silvaje, va superar les previsions més optimistes de l'Associació. Prop de 200 persones es van donar cita el dissabte 30 d'octubre al local social el Llombo. La seu es va quedar xicoteta per rebre tota la gent i escoltar al presentador, el historiador Antonio Calzado.

REDACCIÓ
El dissabte, 30 d'octubre de 2010 ha entrat en la xicoteta història del Llombo. Eixe dia, a les 19 hores, estava prevista la presentació del llibre Vicencias de la guerra y de la represión, que sota el nom d'Orgía de pasiones, va escriure l'ontinyentí Rafael Reig Silvaje.
Antonio Calzado durant la presentació. Al seu costat, Pep Barberà

Entre 150 i 200 persones van abarrotar el local, fins el punt de quedar-se xicotet per acollir l'acte, que va contar amb la presència d'Antonio Calzado Aldaria, historiador i professor de la Universitat de València; de Maria Josep Garcia, presidenta de l'IEVA, entitat que ha col·laborat en l'edició del llibre i d'Alba Reig, néta de Rafael Reig. A tots ells, Pep Barberà, com a president de l'Associació de Veïns el Llombo els va donar la benvinguda i va fer de mestre de cerimònies.

Estava prevista l'assistència de Josep Gandia, historiador ontinyentí, però dificultats de darrera hora van fer que no poguera desplaçar-se des de Sevilla, on viu, per estar en l'acte.

Malgrat l'absència, Gandia va enviar un text que va llegir Antonio Calzado, abans de endinsar-se en la presentació de l'obra pròpiament dita. Cal recordar que tots dos, més Vicent Terol i Reig, arxiver municipal, han fet uns textos per l'obra que ajuden al lector a situar-se en una època tant convulsa com va ser l'Ontinyent del primer terç del segle XX. De les aportacions a l'acte de Calzado i Gandia no reflectim res ací perquè ho poden llegir en les pàgines centrals, on hem decidit incloure totes dues col·laboracions donat la rigorosa exposició que va escriure un (Gandia) i fer l'altre (Calzado).

Maria Josep Garcia va agrair el testimoni que Rafael Reig va deixar escrit per a les generacions futures i més ara que veia la llum en forma de llibre. Alba Reig, per la seua part, va donar les gràcies en nom de la família a tots quants han col·laborat en fer possible aquesta edició.

Pep Barberà va voler destacar que la memòria històrica, lluny de ser una manera de no tancar la història, és la millor forma de curar les ferides provocades al llarg d'aquesta, perquè solament des del coneixement del què va ocórrer es pot passar pàgina.


El local del Llombo, ple de gom a gom. En primer terme, la mare de Josep Gandia, qui ha participat en l'edició del llibre.
Paral·lelament, l'Associació de Veïns el Llombo ha programat una exposició de cartell de la guerra amb prop de 270 imatges que van tenir protagonisme en aquells anys desafortunats de por i incertesa, calamitats i patiment. La mostra es podrà veure al llarg dels propers mesos. La presentació va concloure, com és norma al Llombo, amb un vi d'honor.

El llibre té un preu de 18 euros, si bé als socis els costa la meitat: 9 euros. Aixó sí, l'han de comprar al local social. Aquest és el títol número 20 que edita l'Associació, bé en solitari o en col·laboració, en una tasca que vam encetar en l'any 2000.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada